best websites of the world
Features

Γιούλικα Σκαφιδά: H Αστροφυσικός που έγινε …ηθοποιός

Με σπουδές στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών, πρώτες συνεργασίες με τον σπουδαίο σκηνοθέτη Κώστα Κουτσομύτη γεμάτη από σπουδαίες τηλεοπτικές παρουσίες, δυνατούς θεατρικούς ρόλους και έχοντας ήδη επιτυχημένες συνεργασίες στον κινηματογράφο η χαμηλών τόνων και υψηλών προδιαγραφών Γιούλικα Σκαφιδά άξιζε και ένα θεατρικό βραβείο, αυτό της Μελίνας Μερκούρη.

Πριν από λίγο καιρό βραβευτήκατε με την καρφίτσα Μελίνα Μερκούρη για τον ρόλο της Κάρολ Κατρίρ στο θεατρικό έργο «Ορφέας στον Άδη» του Τένεσι Ουίλιαμς και για τον ρόλο της Χέιζελ Νάιλς στο έργο «Το Πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα» του Ευγένιου Ο’Νιλ. Πώς νιώθετε; «Νιώθω πολύ χαρούμενη και ευτυχής. Βέβαια η χαρά μου συνοδεύεται και από μεγάλη ευθύνη και δημιουργικό άγχος για τη συνέχεια. Βλέποντας δηλαδή και τους προηγούμενους κατόχους της καρφίτσας ή του Σταυρού του Χορν, κανείς δεν έχει απογοητεύσει τον κόσμο. Δεν θα ήθελα να είμαι η πρώτη που θα το κάνω, αν και προσπαθώ να κάνω σωστές επιλογές και δεν έχω ξεπουληθεί». Από την Καλαμάτα στην Αθήνα και από τη ναυπηγική στην υποκριτική…

Πώς αποφάσισατε να γίνετε ηθοποιός; «Στις τελευταίες τάξεις του Λυκείου αποφάσισα ότι μου αρέσει πολύ το θέατρο και ότι θέλω να είμαι εκεί όταν γίνεται μια παράσταση. Δεν είχα ακριβώς στο μυαλό μου από ποια θέση. Ήμουν όμως καλή μαθήτρια και προτού έρθει το μικρόβιο της υποκριτικής ήθελα να γίνω αστροφυσικός, οπότε συνέχισα το διάβασμα μου, έδωσα Πανελλήνιες και πέρασα τυχαία στη σχολή Ναυπηγικής στην Αθήνα. Τα δύο πρώτα χρόνια, παρακολούθησα κανονικά τη σχολή, μετά ήταν λίγο δύσκολο γιατί ήταν και οι πτυχιακές εξετάσεις στην Δραματική Σχολή. Στο τρίτο έτος είχα και την πρώτη μου δουλειά με τον δάσκαλό μου Κώστα Κουτσομύτη, τα “Παιδιά της Νιόβης”, οπότε δεν μπορούσα να τα συνδυάσω όλα. Οπότε σκέφτηκα ας κάνω τώρα αυτό που μου αρέσει πολύ και έχουμε χρόνο για το άλλο».

Η τετράγωνη λογική της Ναυπηγικής τι σχέση έχει με το συναίσθημα της υποκριτικής; «Έχω και τα δύο μέσα μου. Έχω και την τετράγωνη λογική και το έντονο συναίσθημα. Είμαι των άκρων ούτως ή άλλως και εγώ σαν άνθρωπος. Οπότε οι επιλογές μου αυτές με αντιπροσωπεύουν 100%».

Είναι αλήθεια ότι πήρατε το ρόλο στην ξένη ταινία «Lonely Woman» μέσω Skype; «Κατά κάποιο τρόπο. Είμαι συνδρομήτρια σε ένα site που έχει οντισιόν για ηθοποιούς από όλο τον κόσμο, και κατά καιρούς στέλνω αιτήσεις. Έτσι είδα ότι ζητούσαν μια κοπέλα που να είναι από το Τέξας, χωρίς να είναι απαραιτήτως η μητρική της γλώσσα τα Αγγλικά και να οδηγάει μηχανή. Και σκέφτηκα, γιατί να μην στείλω; Μου απάντησαν, τους έστειλα φωτογραφίες μου, κάποιο βίντεο από δουλειές μου, μετά μου έστειλαν ένα μέρος του κειμένου να διαβάσω, για να ακούσουν τα Αγγλικά μου… Κάναμε αρκετές συζητήσεις στο Skype με το σκηνοθέτη, και με πήραν».

Τι σημαίνει για εσάς να είστε ηθοποιός; Ικανοποίηση του ναρκισσισμού, προσωπική ψυχοθεραπεία ή ανάγκη; «Ένα μείγμα όλων αυτών. Νομίζω ότι εμείς οι ηθοποιοί κάνουμε το αυτονόητο επάγγελμα, δηλαδή, την ανάγκη που νιώθουμε όλοι οι άνθρωποι να αλλάζουμε ρόλους στη ζωή μας. Εμείς το κάνουμε πιο συνειδητά και ζούμε μέσα από αυτό. Εμένα μου αρέσει που είμαι ηθοποιός γιατί μπορώ να ζω τις ζωές και να μπαίνω στην ψυχοσύνθεση πολλών ανθρώπων. Και όλα αυτά πάντα με το άλλοθι ενός σεναρίου».

Ποιος ρόλος σας στιγμάτισε θεατρικά; «Θεατρικά νομίζω ότι ο ρόλος που με έχει στιγματίσει είναι αυτός της Φωτεινής Σάντρη στην παράσταση “Κόκκινος Βράχος” στη Νέα Σκηνή σε σκηνοθεσία Ρούλας Πατεράκη. Ήταν ένα μεγάλο στοίχημα η χρονική στιγμή που ήρθε. Είχα μόλις τελειώσει το “Νησί”, επέστρεψα μετά από δύο χρόνια αποχής στο θέατρο και έπρεπε να δείξω ότι είμαι εδώ και ότι δεν είμαι καλή μόνο στην τηλεόραση. Ήταν ένα στοίχημα που κερδήθηκε».

Θέατρο, σινεμά, τηλεόραση: Τι θα διαλέγατε; «Νομίζω ότι και τα τρία έχουν κοινό παρονομαστή την αλήθεια. Και τα τρία έχουν τη χάρη τους, η τηλεόραση σε κρατάει σε μια εγρήγορση, το θέατρο είναι ζωντανός οργανισμός , αλλά θα επέλεγα μάλλον το σινεμά γιατί με γοητεύει που μια λεπτομέρεια, ένας ψίθυρος ή ένα κλείσιμο του ματιού μπορεί να σημαίνει κάτι στη μεγάλη οθόνη».

Υπάρχουν ρόλοι που ονειρεύεστε; «Όχι, τώρα δεν ονειρεύομαι ρόλους, ονειρεύομαι πιο πολύ συνεργασίες».

Ποια είναι τα όνειρα σας; «Να είμαι δημιουργική, να με αγαπάνε, να μην προδώσω ποτέ τους ανθρώπους που με εμπιστεύτηκαν και φυσικά να ζω από αυτή τη δουλειά για πολλά χρόνια ακόμη».

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ