best websites of the world
Features

Ναυτικός Όμιλος Σπετσών

 Οι Σπέτσες ένα νησί με σπουδαία ναυτική παράδοση απέκτησε ναυτικό όμιλο. Ο πρόεδρος του Ομίλου κ. Αντώνης Βορδώνης μας εξηγεί την αναγκαιότητα της ύπαρξης του αλλά και τις δραστηριότητές του.

Πώς γεννήθηκε η ιδέα του Ν.Ο.ΣΠ.; Οι Σπέτσες αποτελούν έναν τόπο με μακρά και σπουδαία ναυτική παράδοση. Το υδάτινο στοιχείο που μας περιβάλλει είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τους Σπετσιώτες. Στη θάλασσα δημιουργήθηκε η ιστορία μας, σε αυτή γεννήθηκαν τα όνειρα μας, σε αυτήν οφείλουμε την ίδια μας την υπόσταση. Δε θα μπορούσαμε λοιπόν να μην την αγαπάμε, να μην τη σεβόμαστε και να μην αναγνωρίζουμε το σπουδαίο ρόλο που διαδραμάτισε και διαδραματίζει στη ζωή μας. Αφενός το έμφυτο πάθος των Σπετσιωτών για τη θάλασσα και αφετέρου η απουσία ενός Ναυτικού Ομίλου από τις Σπέτσες, μας ώθησαν να ξεκινήσουμε την προσπάθεια για την ίδρυση του Ν.Ο.ΣΠ. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που η ανάγκη αυτή, σήμερα παίρνει σάρκα και οστά. Περισσότερα από 90 άτομα αποτελούν ήδη μέλη του Ομίλου, γεγονός που μας γεμίζει με αισιοδοξία.

Τι ενέργειες θα πραγματοποιηθούν από το Ν.Ο.ΣΠ για την προώθηση του Ναυταθλητισμού; Ο κεντρικός σκοπός της ίδρυσης του Ν.Ο.ΣΠ είναι να προωθήσει τα ναυταθλητικά ιδεώδη, να καλλιεργήσει την αγάπη των Σπετσιωτών για τη θάλασσα. Στοχεύουμε να φέρουμε τα νέα παιδιά σε επαφή με το θαλάσσιο περιβάλλον και να τα ωθήσουμε να αναπτύξουν ναυτικό-αθλητικό πνεύμα, να κατανοήσουν τις χαρές και τις διεξόδους που μπορεί να τους προσφέρει η θάλασσα, να αντιληφθούν τη σπουδαιότητα της. Στην προσπάθεια μας αυτή, είναι εξαιρετικά πολύτιμη η προσφορά και η αρωγή του ιδρύματος της Αναργυρείου και Κοργιαλενείου Σχολής Σπετσών. Τα πέντε ιστιοπλοϊκά σκάφη και οι τρείς κωπηλατικές λέμβοι, καθώς και το λεμβοστάσιο που παραχωρήθηκε στον Όμιλο από την Α.Κ.Κ.Σ., αποτελούν το πρώτο κεφάλαιο, πάνω στο οποίο θα στηριχθεί η λειτουργία του Ν.Ο.ΣΠ. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να σταθώ και στην ιδιαίτερα συγκινητική ανταπόκριση των Σπετσιωτών. Μια πολυάριθμη ομάδα εθελοντών του νησιού, κάνει ό,τι είναι δυνατόν, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι εργασίες αποκατάστασης του λεμβοστασίου, πριν από την έναρξη της ιστιοπλοϊκής σεζόν. Το ενδιαφέρον μας επικεντρώνεται στη νέα γενιά. Προτεραιότητα μας αυτή τη στιγμή είναι να καταφέρουμε να εξασφαλίσουμε 4-6 optimist και ένα lightning και να ξεκινήσουμε το συντομότερο μαθήματα ιστιοπλοΐας σε παιδιά.

Τα σπετσιώτικα καρνάγια θα βρίσκονται στο πλάνο δραστηριοτήτων του Ομίλου; Τα καρνάγια πρέπει να διασωθούν. Σε αυτά ναυπηγήθηκαν τα σπετσιώτικα ιστιοφόρα, τα πλοία που πολέμησαν για την απελευθέρωση του Έθνους. Η ξυλοναυπηγική είναι μια πανάρχαια τέχνη, άρρηκτα συνδεδεμένη με την παράδοση και την ιστορία των Σπετσών. Κανένας Σπετσιώτης δεν θα ήθελε να δει αυτή την τέχνη να χάνεται. Κανείς μας δεν θέλει να χάσουν τη δουλειά τους οι λίγοι καραβομαραγκοί που έχουν μείνει. Όραμα μας είναι να γίνουν οι Σπέτσες ένας κόμβος διάδοσης της ξυλοναυπηγικής τέχνης, είτε ιδρύοντας μια σχολή, είτε διοργανώνοντας εκπαιδευτικά σεμινάρια και ημερίδες. Υπάρχουν διάφορες σκέψεις και ιδέες προς την κατεύθυνση αυτή, ώστε να υλοποιηθεί αυτός ο στόχος. Γενικά, πέρα από τις αθλητικές δραστηριότητες, ανάμεσα στις βασικές επιδιώξεις του Ν.Ο.ΣΠ., είναι η δημιουργία και η λειτουργία εκπαιδευτικών και επιμορφωτικών προγραμμάτων, που θα βασίζονται στη σπουδαία ναυτική μας κληρονομιά.

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ