best websites of the world
Fashion

Vanda Zafeiratou

Η πρώτη της εμφάνιση στο χώρο της μόδας πριν από περίπου έναν χρόνο ξάφνιασε ευχάριστα κοινό και ειδήμονες. Στην πραγματικότητα όμως ήταν η εξέλιξη μιας προδιαγεγραμμένης πορείας, όπως μας λέει η ίδια: «Η οικογένεια μου ασχολείται με τις εισαγωγές υφασμάτων μόδας από το 1963, μεγάλωσα με βάση τις αλλαγές σεζόν φθινόπωρο/χειμώνας, άνοιξη/καλοκαίρι! Όλα τα κομμάτια υφασμάτων που περίσσευαν τα έπαιρνα εγώ, οπότε από μικρή παίζω φτιάχνοντας ρούχα». Αν και σπούδασε Νομική, η αγάπη της για τη μόδα αλλά και η… ανάγκη την οδήγησε στο να δημιουργήσει τη δική Vanda Zafeiratou, Fashion Designer Βάντα Ζαφειράτου, σχεδιάστρια μόδας της σειρά ρούχων: «Πάντα έφτιαχνα καλοκαιρινά ρούχα, ποτέ δεν έβρισκα αυτό που ήθελα, οπότε το έφτιαχνα μόνη μου. Η επιμονή φίλων ήταν το έναυσμα που χρειαζόμουν και έτσι το χόμπι μου έγινε δουλειά και δημιούργησα την “Vandazzz Sunkissed Resort Collection”».

Τα κομμάτια της συλλογής ξεχωρίζουν για τον ιδιαίτερο χαρακτήρα τους και τα υπέροχα υφάσματα από τα οποία κατασκευάζονται: «Χρησιμοποιώ υφά- σματα εισαγωγής, κυρίως μεταξωτά και βαμβακερά. Τα ρούχα μου έχουν πολλά prints, συνεργάζομαι με σχεδιαστήρια στην Ιταλία που κάνουν εκπληκτική δουλειά. Επίσης, σχεδιάζω κοσμήματα εμπνευσμένα από το logo του “Vandazzz” τους φοίνικες σε σχήμα “V” για τα οποία χρησιμοποιώ ασήμι, χρυσό κ ημιπολύτιμους λίθους». Έμπνευσή της είναι τα ταξίδια – η ίδια υποστηρίζει ότι διακατέχεται από «wanderlust», το πάθος να ταξιδεύεις και να γνωρίζεις καινούριους τόπους. «Ταξιδεύω συχνά. Μεγάλο μέρος των ταξιδιών μου οφείλεται στη δουλειά μου αλλά η αλήθεια είναι ότι το πρωί δεν ξεκινάω από το σπίτι χωρίς ταυτότητα: βγαίνοντας έξω από τη πόρτα θέλω να είμαι έτοιμη να πάω πα- ντού! Εμπνέομαι πολύ από τα ταξίδια, όχι μόνο στο εξωτερικό αλλά και στην Ελλάδα, έχουμε τόσους μικρούς και ξεχωριστούς παραδείσους δίπλα μας. Φτιάχνω ρούχα έχοντας τον προορισμό στο μυαλό μου. Νομίζω ότι έχω μια εσωτερική πυξίδα και ακολουθώ πάντα τον ήλιο και τη θάλασσα». Στο μυαλό της όμως βρίσκονται πάντα και οι δικές μας απαιτήσεις: «Ο καταναλωτής έχει έναν βασικό κανόνα: Καλή ποιότητα σε σωστή τιμή. Χαίρομαι όταν στην εξίσωση μπαίνει και η απαίτηση για το ιδιαίτερο και το διαφορετικό». Για τη Βάντα η μόδα είναι η σφραγίδα μιας εποχής: «Για αυτό και είναι σημαντική! Αποτελεί άμεση έκφραση της εκάστοτε αισθητικής. Μια εικόνα, χίλιες λέξεις που λέμε. Είναι μέρος της ζωής μας, μπορούμε να την περιγράψουμε ως εφήμερη, επίκαιρη, πρωτοποριακή ή ακόμη και διαχρονική. Μπορεί να μην είναι πάντα σοβαρή αλλά είναι σίγουρα σημαντική». Και πως σημα- δεύει η μόδα τις μέρες μας; «Ζούμε σε μια εποχή που τα κοινωνικά δίκτυα έχουν μεγαλύτερη δύναμη, αμεσότητα και ταχύτητα από τα παραδοσιακά μέσα επικοινωνίας και κατά συνέπεια ο κόσμος της μόδας έχει αλλάξει terrain, παίζουν όλοι στα social media, περιοδικά, δημοσιογράφοι, στυλίστες, σχεδιαστές, bloggers… όλοι δημιουργούν μόδα! Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η μόδα έχει γίνει πιο δημοκρατική τα τελευταία χρόνια». Η δική της σχέση με τις νέες τάσεις είναι στενή και αδιάλειπτη: «Ενημερώνομαι διαρκώς, κυρίως γιατί αγαπάω την μόδα και είναι κάτι που θα έκανα ανεξάρτητα από το κομμάτι της δουλειάς μου. Πέρα από αυτό, όμως, προσπαθώ πάντα να προτείνω κάτι φρέσκο ως σχεδιάστρια. Η τάση πρέπει να λειτουργεί σαν σημείο εκκίνησης για να προχωρήσεις ακόμα πιο μακριά». H Βάντα μας αποκαλύπτει και τα σχέδιά της για την επόμενη περίοδο: «Σχεδιάζω ρούχα και κοσμήματα για το καλοκαίρι. Έχω ξεκινήσει να σχεδιάζω και prints, συνεπώς θα είναι ακόμη πιο έντονο το προσωπικό στοιχείο της αισθητικής μου στα ρούχα».

Τις δημιουργίες της Βάντας Ζαφειράτου μπορείτε να βρείτε στο www.vandazzz.com, στο showroom και σε πολλά νησιά και resorts.
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ