best websites of the world
Travel

TUSCANY | ΓΛΥΚΟΠΙΟΤΗ ΣΑΝ CHIANTI

Kαταπράσινοι λόφοι με πανύψηλα κυπαρίσσια, ηλιόλουστοι ελαιώνες και αμπελώνες αγκα- λιάζουν αναγεννησιακές πόλεις-μουσεία και ξεχασμένα από το χρόνο σιωπηλά χωριουδάκια, σκαρφαλωμένα σε πλαγιές και βραχώδη υψώματα με θέα ένα patchwork από κιτρινοπράσινους λόφους. Τα έργα της φύσης και των ανθρώπων δημιουργούν τοπία που έχουν μείνει απαράλ-λαχτα εδώ και αιώνες και θυμίζουν πίνακες ζωγραφικής. Η καταπράσινη και γαλήνια Τοσκάνη, με το ήπιο μεσογειακό της κλίμα, βρίσκεται εκεί όπου άλλοτε ανθούσε ο λαμπρός πολιτισμός των αινιγματικών Ετρούσκων. Καθώς ακολουθείς το στενό ελικοειδή δρόμο που διασχίζει τους αμπελώνες του Κιάντι, η φθινοπωρινή αύρα που μπαίνει από το ανοιχτό παράθυρο σου ανοίγει την ψυχή.

Photos

Στην περιοχή αυτή επιβάλλεται μια «γαστρονομική επίσκεψη» για να γευτείτε μερικές από τις νοστιμότερες συνταγές της ιταλικής κουζίνας και να απολαύσετε το περίφημο ομώνυμο κρασί. Λίγο πιο νότια από την περιοχή Κιάντι συναντάει κανείς το χωριό Σαν Τζιμινιάνο, που δίκαια έχει χαρακτηριστεί «μαργαριτάρι της Τοσκάνης». Στη μικρή αυτή μεσαιωνική πολιτεία, κουρνιασμένη στην κορυφή ενός λόφου, δεσπόζουν περίπου δέκα πέτρινοι πύργοι, από αυτούς που υψώνονταν άλλοτε κατά εκατοντάδες στην περιοχή και αποτελούσαν σύμβολα κοινωνικής και οικονομικής ισχύος των τσιφλικάδων του Μεσαίωνα, που υπολόγιζαν τα πλούτη των γειτόνων τους από το ύψος των πύργων τους. Από τις επάλξεις τους το μάτι χάνεται σε μια απεραντοσύνη από αμπελώνες. Η πιο ατμοσφαιρική πολιτεία της Τοσκάνης, όμως, είναι χωρίς αμφιβολία η Σιένα. Το χρώμα της πέτρας των σπιτιών δίνει μια ρόδινη όψη στη μεσαιωνική πολιτεία, που είναι καλά οχυρωμένη πίσω από τα τείχη της. Στενά καλντερίμια, που τα σκιάζουν επιβλητικά παλιά κτίρια, ακολουθούν καμπύλη πορεία για να καταλήξουν στην καρδιά της πόλης, την κυκλική πλατεία Κάμπο, που θυμίζει αρένα ή ιππόδρομο – και όχι τυχαία, μιας που εκεί διεξάγονται οι ιπποδρομίες του περίφημου Πάλιο, ενός εθίμου που κρατάει από τον Μεσαίωνα. Στην ίδια πλατεία μπορείτε ν’ ανεβείτε –αν δεν είστε… δεσμώτης του ιλίγγου– στον πανύψηλο πύργο-κωδωνοστάσιο Τόρε ντελ Μάντζα για μια πανοραμική θέα στην πόλη που κόβει την ανάσα. Τοσκάνη χωρίς Φλωρεντία, όμως, δεν γίνεται. Κι αν στην πανέμορφη πόλη των Μεδίκων, την πρωτεύουσα της περιοχής, δεν θα αναφερθούμε διεξοδικά εδώ, καθώς η Φλωρεντία αποτελεί ξεχωριστό ταξιδιωτικό προορισμό, αξίζει να ξεκλέψετε λίγο χρόνο από την περιήγησή σας στην Τοσκάνη για έναν καφέ στην Πιάτσα ντέλα Σινιορία, μια ανάβαση ως το Πιάτσαλε Μικελάντζελο για πανοραμική θέα στην πόλη –όπου δεσπόζει ο μεγαλοπρεπής θόλος του καθεδρικού ναού– για μια περιπλάνηση στην τέχνη της Αναγέννησης στην Γκαλέρια ντέλι Ουφίτσι και μια ρομαντική βόλτα στις όχθες του Άρνο με φόντο το Πόντε Βέκιο, το σήμα κατατεθέν της κοιτίδας της Αναγέννησης. 

Στην περιοχή Κιάντι, κοντά στη Φλωρεντία βρίσκονται οι μεγαλύτεροι αμπελώνες της Τοσκάνης. Εδώ παράγεται το πιο διάσημο από τα τοπικά προϊόντα, το Chianti Classico – κόκκινο κρασί που έχει τιμηθεί με την υψηλότερη διάκριση που δίνεται στην Ιταλία. Θα το διακρίνετε από τη χαρακτηριστική ετικέτα που απεικονίζει ένα μαύρο κόκορα και το κάνει να ξεχωρίζει από το ομώνυμο επιτραπέζιο κόκκινο κρασί, το οποίο κυκλοφορεί στο χαρακτηριστικό μπουκάλι με την ψάθα. Η αμπελουργική παράδοση της περιοχής ξεκινάει από το 12ο αιώνα και περιλαμβάνει, εκτός από το Chianti, την grappa (μυρωδάτο απεριτίφ από απόσταγμα σταφυλιών) και το Vino Santo, γλυκό κρασί που σερβίρεται μετά το φαγητό. 

Η κουζίνα της Τοσκάνης είναι απλή και γευστική. Το υπέροχο λάδι και το ψάρι, που αφθονεί στα λιμάνια, όπως το Λιβόρνο, συνθέτουν μια κουζίνα μεσογειακή, που μοιάζει αρκετά με την ελληνική. Μερικά από τα γνωστά πιάτα με ψάρι είναι η ψαρόσουπα, τα μπαρμπούνια α λα Λιβορνέζε, καθώς και οι ζυμαρόπιτες, με πάστα που ψήνεται στη γάστρα. Σημαντική είναι η παραγωγή των μοναδικών τυριών πεκορίνο στην περιοχή της Πιέντζα. Πολλά από τα πιάτα της περιοχής αποτελούνται (φυσικά) από ζυμαρικά, ενώ σημαντική είναι και η παρουσία του γνωστού προσούτο, που παράγεται στη γειτονική επαρχία της Εμίλια-Ρομάνα και ειδικότερα στην πόλη της Πάρμα, απ’ όπου πήρε και το όνομά του. Φυσικά, το «ριζότο με παρμιτζιάνο» είναι ένα από τα χαρακτηριστικά πιάτα της περιοχής! Στη Σιένα δοκιμάστε τα ricciarelli (μικρά κέικ αμυγδάλου), που βγάζει καθημερινά ο φούρνος Bini και αναζητήστε την Enoteca Italiana, που διαθέτει τη μεγαλύτερη ποικιλία κρασιών της περιοχής (περισσότερες από 1.000 ετικέτες).

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ