best websites of the world
Features

Στέφανος Χανδακάς – Πρωταθλητής παντός καιρού

Ο γνωστός γυναικολόγος και πολυνίκης ιστιοπλόος Στέφανος Χανδακάς μας μιλάει για την αθλητική του καριέρα, τη ρεγκάτα των Σπετσών και τα ναυταθλητικά του σχέδια για το μέλλον.

Η ενασχόληση με την ιστιοπλοΐα: «Ξεκίνησα την ιστιοπλοΐα από πολύ μικρός, σε ηλικία 8 χρονών. Η καταγωγή μου είναι από τη Σύρο και τα καλοκαίρια βλέποντας τους συνομήλικούς μου να κάνουν optimist στο Ναυτικό Όμιλο Σύρου μου άρεσε. Έτσι αποφάσισα να ασχοληθώ και εγώ, αρχικά το καλοκαίρι, μια και το πέρναγα στο πατρικό μας σπίτι. Σε κάποιους αγώνες που έγιναν λίγο προτού τελειώσουν οι καλοκαιρινές διακοπές, πήγα πάρα πολύ καλά, παρά το γεγονός ότι ήμουν πολύ μικρός. Οι υπεύθυνοι του Ναυτικού Ομίλου Σύρου πρότειναν στους γονείς να συνεχίσω να ασχολούμαι με την ιστιοπλοΐα και να γραφτώ σε κάποιο Ναυτικό όμιλο στην Αθήνα. Έτσι ήρθα στον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Πειραιώς.

Σπουδές και αθλητισμός: «Όταν πέρασα στην Ιατρική Σχολή Αθηνών δεν υπήρχε δομή για τους αθλητές-φοιτητές τότε στα πανεπιστήμια. Η τετραετία πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες ήταν μια πολύ δύσκολη περίοδος. Κάθε μέρα πήγαινα στο πανεπιστήμιο το πρωί, τελείωνα στις δύο το μεσημέρι και μετά στο Τουρκολίμανο για προπόνηση. Νομίζω ότι από τις 365 μέρες του χρόνου, τις 330 κάναμε προπόνηση».

Οι καλύτερες και οι χειρότερες στιγμές: «Tο 1996 που προκριθήκαμε και πήγαμε στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα στη κατηγορία soling, ο Σταύρος και ο Παναγιώτης Αλευράς και εγώ. Ήταν μια απίστευτη εμπειρία, θυμάμαι κάθε δευτερόλεπτο από την είσοδο της ελληνικής αποστολής στο στάδιο. Χειρότερή μου στιγμή ήταν το 1992, όταν ήμασταν δεύτεροι στο παγκόσμιο πρωτάθλημα, στην πρώτη πεντάδα παγκοσμίως σε όλους τους αγώνες αλλά δεν καταφέραμε να πάμε στους Ολυμπιακούς. Δεν καταλάβαμε ποτέ πως έγινε αυτό».

Μια πλούσια καριέρα: «Ως αθλητής έχω περάσει από όλες τις κατηγορίες σκαφών. Ξεκίνησα με optimist, μετά με 420 στα οποία βγήκαμε δεύτεροι πανελληνιονίκες, με 470 τρίτοι πανελληνιονίκες, με Soling που ήμασταν πανελληνιονίκες από το 1994 έως το 2000. Έχω τρέξει σε ανοικτή θάλασσα με την ομάδα “Ωκύαλος” της ALPHΑ BANK με το Γιώργο Έρτσο για πολλά χρόνια, έχω κάνει αγώνες τριγώνου, ανοικτής θάλασσας και διάπλου. Είχα τρέξει για ένα χρόνο στην κατηγορία 49, πρόκειται για μια κατηγορία που έχει να κάνει με σκάφη επίδοσης. Δύσκολη κατηγορία, που εμπεριέχει το στοιχείο της ταχύτητας σε συνδυασμό με την φυσική κατάσταση».

Η θάλασσα:«Δεν υπάρχει περίπτωση να μη φοβηθείς στη θάλασσα. Η θάλασσα θέλει προσοχή και σεβασμό. Δεν πρέπει να προκαλείς τη τύχη σου». Θυμάμαι έντονα ένα μπουρίνι στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα. Οι αγώνες γινόταν στον ωκεανό με πάρα πολύ μεγάλα κύματα, τα οποία όμως δεν μας ενοχλούσαν πολύ. Ξαφνικά ήρθε ένα μπουρίνι τόσο ισχυρό που διακόπηκε ο αγώνας, οι διοργανωτές ήρθαν και μας μάζεψαν και μας ζήτησαν να λύσουμε τα σκάφη και να τα βάλουμε σε κοντέινερ γιατί ερχόταν τυφώνας.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ Χ: «Ο παππούς της γυναίκας μου, ο προπάππος της κόρης μου Αλέξάνδρας, ήταν ένας από τους σπουδαιότερους καραβομαραγκούς παραδοσιακών σκαφών στη Σύρο, ο Γιάννης Ζώρζος- Φουσκής. Πέθανε σε ηλικία 104 ετών. Είχε ένα από τα δύο μεγάλα ναυπηγεία της Σύρου, το άλλο είναι του Μαυρίκου. Συνεχίζουν να λειτουργούν και σήμερα, υπό τη διεύθυνση του γιού του Μανώλη Ζώρζου και είναι από τα τελευταία ναυπηγεία που φτιάχνουν παραδοσιακά σκαριά. Όταν γεννήθηκε η κόρη μου Αλεξάνδρα το 2008, ο προπάππους της, αποφάσισε να της κάνει δώρο μια βάρκα. Χρησιμοποιήσαμε τη βάρκα αυτή με σχέδια του 1930, ένα λατίνι υδραίικο και τη φτιάξαμε από την αρχή, σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο. Χρησιμοποιώντας τις ίδιες τεχνικές, τα ίδια ξύλα, τα ίδια υλικά που χρησιμοποιούσαν τη δεκαετία του 1930. Την ονομάσαμε ΑΛΕΞΑΝΔΡA X, από το ονοματεπώνυμο της κόρης μου. Το πανί της είναι καμβάς, δεν είναι πλαστικό, είναι μια βάρκα αργή αλλά όμορφη που αντιπροσωπεύει τη παράδοση. Την έχουμε στη Σύρο και κάνουμε τις βόλτες μας τα καλοκαίρια».

Η ρεγκάτα των Σπετσών: «Γνωρίζοντας για τη ρεγκάτα των Σπετσών, σκέφτηκα ότι θα ήταν πολύ ωραία ιδέα να συμμετάσχουμε στον αγώνα. Ηταν μια πολύ ωραία εμπειρία και ο αγώνας εκπληκτικός. Έτσι, αυτό που πέρσι ξεκίνησε ερασιτεχνικά, έγινε η αφορμή να ξανακολλήσω το μικρόβιο της ιστιοπλοΐας και έκτοτε προσπαθούμε να δημιουργήσουμε μια μεγάλη ομάδα και να συμμετέχουμε σε όλες τις κατηγορίες. Πολλοί από τους παλιούς μου συναθλητές που έχω συζητήσει μαζί τους, έχουν ενθουσιαστεί με την ιδέα. Θα βάλουμε και το αγωνιστικό στοιχείο μέσα και θα δημιουργήσουμε μια ομάδα που θα είναι αγωνιστική αλλά με κλασικά σκάφη. Συζητάμε και με ένα μεγάλο χορηγό και ευελπιστούμε κάτι να γίνει ώστε να παρουσιαστούμε με μία ομάδα μικρών, μεσαίων και μεγάλων σκαφών, όπως ακριβώς είναι και η φιλοσοφία του αγώνα».

Το μέλλον των ελληνικών αγώνων: «Σημαντικός αγώνας που γίνεται στην Ελλάδα είναι το Ράλι Αιγαίου αλλά πλέον και το Spetses Classic Yacht Racing μπαίνει στους μεγάλους αγώνες στη κατηγορία του. Η προσπάθεια που γίνεται για να καθιερωθεί ως ένας διεθνής αγώνας είναι στη σωστή κατεύθυνση και είμαι σίγουρος ότι στα επόμενα τρία με πέντε χρόνια θα καθιερωθεί παγκοσμίως ως ένας σημαντικός αγώνας παραδοσιακών σκαφών».

1 Comment @ "Στέφανος Χανδακάς – Πρωταθλητής παντός καιρού"
  1. Νίκος Σταυρόπουλος says:

    Εξαιρετική Ιδέα σου Στέφανε. Στον αγώνα φέτος πήγα (σαν θεατής) για πρώτη φορά και ενθουσιάστηκα. Το 50 ετών Mirror Dinghy του γυιού μου Πέτρου δεν κατάφερε να εγγραφεί γιατί δεν βρέθηκε άλλο σκάφος με κινητή καρίνα! Έβαλα τον μικρό μου γυιό με το φίλο και συναθλητή του να το τρέξουν (εκτός συναγωνισμού βέβαια) και τα πήγαν πολύ καλά. Του χρόνου θα προσπαθήσουμε να συμμετέχουμε οικογενειακώς με το Lightning 10456 του ’67, το Mirror Dinghy του ’65 και το GP14 ’66. Η προσπάθειά σου σύγουρα βοηθά στο μεγάλωμα του αγώνα. Θα βρείς πολούς υποστηρικτές και εγώ μαζύ σου βέβαια.

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ