best websites of the world
Fashion

Ούριος άνεμος στη μόδα

 Οι ιστορίες που έζησαν τα πανιά των ιστιοφόρων την εποχή που φούσκωναν από τον άνεμο, αναβιώνουν χάρη σε μια πρωτότυπη ιδέα upcycling στις τσάντες της Salty Bag. Ένα σε μινάριο ιστιοπλοΐας και μια συζήτηση ένα γλυκό χειμωνιάτικο βράδυ στην Κέρκυρα στάθηκαν αφορμή για να δημιουργηθεί μία από τις ελάχιστες εταιρείες upcycling στην Ελλάδα που κατασκευάζει τσάντες από παροπλισμένα πανιά ιστιοπλοϊκών σκαφών. Μέσα στον πρώτο χρόνο λειτουργίας της, η Salty Bag κατάφερε να «σώσει» πάνω από 5000 τετραγωνικά μέτρα πανί και να αποκτήσει 20 σημεία πώλησης καθώς και φανατικούς θαυμαστές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Συνομιλήσαμε με τους συνιδρυτές της εταιρείας, την designer Χρύσα Χαλικιοπούλου, τον marketing director Σπύρο Ντάικο και τον business development director Στρατή Ανδρεάδη.

Πώς προέκυψε η ιδέα της Salty Bag; Σπύρος: «Η ιδέα προέκυψε από μία τυχαία συνάντηση με τον Στρατή στην Κέρκυρα, τον Ιανουάριο 2013. Ως Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Κέρκυρας, τον είχαμε καλέσει να κάνει ένα σεμινάριο γύρω από το Match Racing και εκεί γνωριστήκαμε και μοιραστήκαμε μαζί του την ιδέα να κάνουμε τσάντες από παροπλισμένα πανιά ιστιοπλοϊκών σκαφών. Μετά από πολύωρες συζητήσεις γεννήθηκε η Salty Bag, που κλείνει πλέον έναν χρόνο ζωής».

Photos

Η κάθε τσάντα είναι και μία ξεχωριστή ιστορία; Χρύσα: «Συνηθίζουμε να λέμε ότι σχεδιάζουμε για τις ιστορίες και το εννοούμε. Για εμάς αναπόσποστο κομμάτι της κάθε τσάντας είναι η ιστορία που κουβαλάει και γι’ αυτό οι νέοι ιδιοκτήτες αποκτούν ένα βιβλιαράκι που εξηγεί την μέχρι τότε ζωή του πανιού – τις περιπέτειες που έζησε, τα μέρη που ταξίδεψε και τα ναυτικά μίλια που ακολούθησε».

Τι σας παρακίνησε να δημιουργήσετε τη σειρά Road to Rio; Στρατής: «Βασικός πυλώνας της φιλοσοφίας της Salty Bag είναι η εταιρική κοινωνική ευθύνη. Στο πλαίσιο αυτό, η σειρά Road to Rio αποτυπώνει το δικό μας μικρό λιθαράκι σε μία τρομερή προσπάθεια τριών ομάδων ελλήνων ιστιοπλόων στο ταξίδι τους προς την γραμμή εκκίνησης των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο το 2016. Οι Σοφία Μπεκατώρου, Κώστας Τριγκώνης, Γιάννης Μιτάκης, Παύλος Καγιαλής και Τάκης Μάντης μας δώρισαν τα πανιά τους μαζί με τις συγκλονιστικές ιστορίες τους – ιστορίες από Παγκόσμια Πρωταθλήματα, με δάκρυα χαράς και υπερηφάνειας αλλά και στεναχώριας και εκνευρισμού, ιστορίες με τόνους αλάτι αλλά και θέληση και επιμονή. Εμείς με την σειρά μας φτιάξαμε την Road to Rio, το σύνολο των κερδών της οποίας θα επιστραφεί στις τρεις αυτές ομάδες ιστιοπλοίας. Η σειρά Road to Rio μαζί με τις υπόλοιπες σειρές πωλείται στο www.saltybag.com αλλά και σε επιλεγμένα σημεία στην Ελλάδα».

Για πρώτη φορά φέτος διοργανώνεται ο αγώνας Corfu Classic Yacht Race, που προστίθεται στον αγώνα Spetses Classic Yacht Race και στον οποίο είστε Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής. Ποιες οι προσδοκίες σας; Στρατής: «Χαίρομαι που το στοίχημα που ξεκινήσαμε μία μικρή ομάδα ατόμων το 2011 με το πρώτο Spetses Classic Yacht Race το κερδίσαμε, καθώς πλέον ο αγώνας αυτός έχει καθιερωθεί στο αγωνιστικό καλεντάρι όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Στο πλαίσιο αυτό, σε συνέχεια της συναρπαστικής πορείας του σκάφους “Αλεξάνδρα” με κυβερνήτη τον Πρόεδρο του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Κέρκυρας καθώς και τον Σπύρο (σ.σ. Ντάικο) που ταξίδεψε πέρσι από την Κέρκυρα για να συμετέχει στις Σπέτσες και κέρδισε το Spirit of Chivarly – Chivas Honour Award καθώς και την 3η Θέση στην κατηγορία του, ξεκίνησε η κουβέντα για τον αγώνα της Κέρκυρας. Στόχος μας, μαζί με την Μαρίνα Κουταρέλλη, που επίσης είναι στην Οργανωτική Επιτροπή, και τον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Κέρκυρας αλλά και την υποστήριξη του Ναυτικού Ομίλου Ελλάδος, είναι να δημιουργηθεί ένα feeder race για τις Σπέτσες. Φέτος για πρώτη φορά οργανώνουμε και έναν ομαδικό πλου κλασσικών σκαφών από Κέρκυρα προς Σπέτσες, τον πρώτο μετά από περίπου 20 χρόνια στα ελληνικά νερά. Έχουμε ήδη σημαντικές διεθνείς συμμετοχές και σκοπός μας είναι να δημιουργήσουμε έναν αγώνα που θα προσελκύσει ακόμη περισσότερες συμμετοχές καθώς θα τροφοδοτεί ταυτόχρονα τον αγώνα των Σπετσών».

www.saltybag.com
Spetses Classic Yacht Race, 19-22 Ιουνίου, www.classicyachtrace.com
Corfu Classic Yacht Race, 12-14 Ιουνίου, www.ccyr.gr
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ