best websites of the world
Features

Scuba Diving in Ermionida

 

Εξερευνήστε τη μαγεία του βυθού του Αργολικού κόλπου: διάφανα νερά, απίστευτος φυσικός κόσμος και πολύτιμοι ιστορικοί θησαυροί σας περιμένουν. Η κατάδυση καλύπτεται πάντα από ένα πέπλο μυστηρίου και μπορεί να προκαλέσει ακόμη και κάποιο φόβο. Ασκεί όμως και μια μοναδική γοητεία, καθώς προσφέρει μια γνωριμία με τον κόσμο του βυθού και μία ξεχωριστή μορ- φολογία σε κάθε μέρος του, που προσφέρει τη δυνατότητα για ανίχνευση και εξερεύνησή του. Όλα αυτά μαζί δημιουργούν για πολλούς ένα ευχάριστο χόμπι. Δεν είναι λίγοι μάλιστα αυτοί, που συνηθίζουν να ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο για να καταδυθούν σε διαφορετικά μέρη, συμπληρώνοντας μ’ αυτόν τον τρόπο τις γνώσεις τους για τον βυθό κάθε περιοχής. Οι καταδύσεις στην Ελλάδα έχουν «ανοίξει» τα τελευταία 5 χρόνια. Παλιότερα δεν επιτρεπόταν να βουτήξεις παντού, τώρα όμως μπορείς να καταδυθείς στα περισσότερα μέρη. Η κατάδυση στον Αργολικό κόλπο, όπου τα νερά προσφέρουν εκπληκτική ορατότητα, είναι ταυτόχρονα ένα ταξίδι στον υποβρύχιο φυσικό κόσμο και μια αναζήτηση των θησαυρών που άφησαν πίσω τους οι πολιτισμοί της αρχαιότητας. Η διαύγεια του βυθού εντυπωσιάζει τους επισκέπτες καθώς βλέπουν ακόμα και στα 30 μέτρα. Δεν υπάρχουν πολύ μεγάλα ψάρια, αλλά μπορείς να δεις ανεμώνες, σφουγγάρια και πίνες, τα οποία δεν τα βλέπεις εύκολα σε άλλα μέρη. Ο Αργολικός κόλπος όμως είναι και μία από τις περιοχές που προσφέρονται ιδιαίτερα για υποβρύχιες εξερευνήσεις: Ελβετοί επιστήμονες ευελπιστούν ότι θα ανακαλύψουν απομεινάρια του παλαιότερου ευρωπαϊκού χωριού, μέσω υποβρύχιων ανασκαφών σε βυθισμένο οικισμό δίπλα στο Φράγχθι, που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα σπήλαια στην Ευρώπη, καθώς κατοικούνταν για 35.000 έτη περίπου, από την Παλαιολιθική ως και τη Νεολιθική εποχή. Στην Ερμιονίδα η κατάδυση επιτρέπεται παντού, εκτός από ένα κομμάτι του Δοκού όπου οι υποβρύχιες έρευνες έφεραν στο φως αρχαιολογικά ευρήματα από το αρχαιότερο ναυάγιο στον κόσμο. Η υποβρύχια αρχαιολογική έρευνα στο Δοκό (1989 – 1992) καταγράφηκε ως η πρώτη συστηματική έρευνα αρχαίου ναυαγίου στην Ελλάδα, με τη χρησιμοποίηση μάλιστα των πλέον σύγχρονων για την εποχή τεχνολογικών μεθόδων. Το ενάλιο εύρημα του Δοκού αποτελεί πολυτιμότατη απτή μαρτυρία για τη ναυσιπλοΐα, το θαλάσσιο ανταλλακτικό εμπόριο, το τεχνολογικό επίπεδο και την οικονομία στο Αιγαίο κατά τους ύστερους χρόνους της 3ης χιλιετίας π.Χ. Περιλαμβάνει πλήθος πήλινων αγγείων και σκευών καθημερινής χρήσης, σε μεγάλη ποικιλία σχημάτων, γνωστών από τις ανασκαφές των μεγάλων παραλιακών κέντρων της Λέρνας και της Τίρυνθας και από τους μικρότερους οικισμούς της ευρύτερης περιοχής.

Νοτιότερα στη περιοχή του Πόρτο Χελίου σώζονται ακόμη τα ερείπια της Ακρόπολης των αρχαίων Αλιέων, ενώ στον βυθό της θάλασσας βρίσκονται τμήματα από τα τείχη του αρχαίου λιμανιού και του ναού του Απόλλωνα, που μπορείς να τα δεις από τη βάρκα, όχι όμως και να καταδυθείς δίπλα τους. Στο Ακρωτήριο των Ιρίων, στη νότια ακτή της Αργολίδας το 1962, ο Νίκος Τσούχλος εντόπισε ένα ναυαγισμένο φορτίο πήλινων αγγείων, σε απόσταση περίπου 15 μέ- τρων από τη βραχώδη ακτή. Την προσοχή του τράβηξε ιδιαίτερα ένας ακέραιος μεγάλος πίθος – που αργότερα χάθηκε – και αρκετά αγγεία και θραύσματα μισοθαμμένα στην άμμο. Το κεραμικό σύνολο των Ιρίων αποτελεί πολύτιμη απτή μαρτυρία για το θαλάσσιο διαμετακομιστικό εμπόριο στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου στο τέλος του 13 ου αιώνα π.Χ. Η ιδιαίτερη σημασία του ναυαγίου για την μελέτη των εμπορικών σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Αιγαίου, οδήγη- σε τους ανασκαφείς στην ολοκλήρωση της μελέτης και της συντήρησης του αρχαιολογικού υλικού σε τέσσερα μόλις χρόνια μετά το πέρας της ενάλιας έρευνας. Το φορτίο του πλοίου εκτίθεται μόνιμα στο Μουσείο Σπετσών. Σε όλη την Ερμιονίδα λειτουργούν εξειδικευμένα κέντρα με διπλωματούχους δύτες για εκπαίδευση, όπου νοικιάζε- ται εξοπλισμός και σκάφη, που θα σας οδηγήσουν στα πιο ενδιαφέροντα σημεία.

Για περισσότερες πληροφορίες: Porto Heli Scuba Club, www.greekdiving.com Kallianos Diving Center, www.kallianosdivingcenter.gr

 

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ