best websites of the world
Features

Poseidonion Grand Hotel: 100 χρόνια ιστορίας

Το Ποσειδώνιο θα ζήσει φέτος το 100στό καλοκαίρι του ανοίγοντας ξανά τις πόρτες του για να καλοσωρίσει τους επισκέπτες του όπως εκείνο το καλοκαίρι του 1914. Eυγένεια, κομψότητα, απλότητα, αισθητική, λεπτότητα, αρχιτεκτονική, περιβάλλον, κληρονομιά, δέσμευση, φιλοξενία, είναι μόνο μερικές από τις λέξεις που εκφράζουν και δηλώνουν τις αξίες που διέπουν το Ποσειδώνιο, που το θεμελιώνουν, που το χαρακτηρίζουν, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την ουσία του και την παρουσία του, με την ιστορία του, με το πέρασμα του στο χρόνο και την εξέλιξη του. Το Ποσειδώνιο θα λέγαμε ότι αποτελεί περισσότερο μέρος της σύγχρονης ιστορίας του τόπου των Σπετσών. Το επίκεντρο της κοσμικής ζωής που ομορφαίνει εδώ και 100 χρόνια το νησί. Το συνώνυμο της πολυτέλειας που εισήγαγε την κομψότητα σε κάθε πτυχή, σε μια εποχή που αυτό φάνταζε προνόμιο για μειονότητες των μεγάλων αστικών, κυρίως διεθνών, κέντρων. Ο αρωγός του πολιτισμού που ενισχύει κάθε ενέργεια για τη στήριξη των Σπετσών. Μια οικογένεια ανθρώπων που αγκάλιασε τη βαθύτερη έννοια της φιλοξενίας ενσωματώνοντας τη στις θεμελιώδεις αξίες του τόπου. Το επιβλητικό αρχιτεκτόνημα που διαδραμάτισε βασικο ρόλο στην εξέλιξη του άλλοτε ναυτικού νησιού με την ιστορική παράδοση, με φόντο μια περήφανη Ελλάδα που το συγκαταλέγει στα μνημεία της. Το Ποσειδώνιο ξεκίνησε πριν 100-και-πλέον χρόνια ως όραμα του μεγάλου ευεργέτη των Σπετσών Σωτήριου Ανάργυρου.

photos

Στη διόλου εύπορη Ελλάδα της εποχής, όταν ο Παναγιώτης Ζίζηλας ανέλαβε το σχεδιασμό του ξενοδοχείου, το νέο αυτό οικοδόμημα που γεννήθηκε στα πρότυπα αριστοκρατικών ξενοδοχείων της Κυανής ακτής και της Ιταλίας, ήταν ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα, μοναδικό για τα δεδομένα της τότε Ελλάδας, με μόνο αντίστοιχο το Ακταίον στο Παλαιό Φάληρο. Παρά την τότε οικονομική δυσχέρεια, αυτό το δημιούργημα ήταν η αιτία να αναδειχθεί το ιστορικό νησί των Σπετσών σε σημείο αναφοράς της κοσμοπολίτικης Ελλάδας και της αστικής τάξης. Βασιλιάδες, αριστοκράτες, εύπορες οικογένειες, πολιτικές προσωπικότητες συνέθεταν τους επισκέπτες του Ποσειδωνίου, τοποθετώντας τις Σπέτσες στο χάρτη της Ελλάδας με το πιο έντονο χρώμα, ταυτισμένες με τον αέρα μιας κοσμοπολίτικης αισθητικής που διατηρείται μέχρι σήμερα. Σήμερα, μετά την επαναλειτουργία του Ποσειδωνίου από το 2009, με την Πρωτοβουλία Σπετσών Α.Ε. και των ανθρώπων της στο τιμόνι αυτού του τολμήματος, το ξενοδοχείο βρίσκεται στην καρδιά όλων των τοπικών ενεργειών και πρωτοβουλιών. Πρωτοστατεί σε αθλητικές εκδηλώσεις, εκθέσεις καλλι- τεχνών, επιχειρηματικές δράσεις, πνευματικές συγκεντρώσεις, που έχουν επίκεντρο τις Σπέτσες και κατ’ επέκταση την Ελλάδα. Το ξενοδοχείο στηρίζει κάθε τέτοια κίνηση όπως και τη δημιουργία παρόμοιων μακροπρόθεσμων αφορμών, που μπορούν να προσφέρουν στο νησί περαιτέρω προβολή είτε εντός της χώρας μας είτε διεθνώς όπως επίσης και μεγαλύτερη και σταθερότερη ροή επισκεπτών. Προωθεί κάθετί που σχετίζεται με την ενίσχυση, την ανάπτυξη και την πρόοδο του νησιού, ενθαρρύνοντας ενέργειες που δεν παρεκκλίνουν από αυτόν το στόχο και που βρίσκονται πάντα σε πλαίσια αρμονίας με το χαρακτήρα και την παράδοση των Σπετσών.

photos

Η φετινή χρονιά δεν είναι επετειακή μονο για το Ποσειδώνιο αλλά και για τον Ελληνικό τουρισμό. Φέτος γιορτάζονται τα 100 χρόνια από τη σύσταση του Γραφείου Ξένων Επισκεπτών επί Ελευθέριου Βενιζέλου. Πρόκειται για μια ευτυχή σύμπτωση, μια παράλληλη διαδρομή, μια κοινή γιορτή της φιλοξενίας, που φανερώνει πως και οι δύο θεσμοί, τότε πριν 100 χρόνια, έθεσαν τις πρώτες βάσεις, έκαναν τα πρώτα βήματα για να στηρίξουν και να προάγουν την ελληνική φιλοξενία, σε μια Ευρώπη στο χείλος του Α’ παγκοσμίου πολέμου, σε μια Ελλάδα που προσπαθούσε ακόμη να ορθοποδήσει μετά τον ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο, πως ο Ελευθέριος Βενιζέλος και ο Σωτήριος Ανάργυρος ήταν προσωπικοί φίλοι, δύο σημαντικοί άνθρωποι που, όπως φάνηκε, τους οφείλουμε πολλά, τουλάχιστον όσο αφορά την προβολή της ελληνικής φιλοξενίας σε εσωτερικό και διεθνές επίπεδο. Η επόμενη μέρα βρίσκει το Ποσειδώνιο στο κατώφλι των επόμενων 100 χρόνων, με περίσσεια περηφάνεια για το πριν αλλά και με συνειδητό όραμα για το μετά, συνοδευόμενο από μεγάλη ευθύνη ώστε να συνεχίσει να τιμά τους επισκέπτες του βάζοντας τον πήχη ακόμη πιο ψηλά.

photos

Η Πρωτοβουλία Σπετσών Α.Ε. που προέβη στο απαιτητικό και ίσως για άλλους ακατόρθωτο, εγχείρημα της αναβίωσης του Ποσειδωνίου, αποτελείται από ανθρώπους που πίστεψαν και τίμησαν το όραμα του ιδρυτή του και έχουν δεσμευθεί στο να μην αλλοιωθεί ούτε στο ελάχιστο η κληρονομιά και οι αξίες του, μένοντας πιστοί στο ιδεώδες του, αλλά τοποθετώντας το συνάμα στην εξέλιξη της εποχής. Ότι γίνεται για το Ποσειδώνιο γίνεται με μεράκι και με ένα αστείρευτο ποτάμι έμπνευσης που πηγάζει από το μεγαλείο του, την ανθρωπιά και το κέφι της ομάδας του. Αυτά είναι η βάση για τα ευρηματικά και πρωτότυπα δημιουργήματα που στηρίζουν την εξέλιξη του. Αυτά είναι τα “εργαλεία” για τη γέννηση καινούριων ιδεών που θα το πάνε ακόμη ένα βήμα παραπέρα. Η όρεξη και το πάθος για δημιουργία, η προσοχή στη λεπτομέρεια, ο σεβασμός στις αξίες, η φρεσκάδα των ιδεών, η διατήρηση της παράδοσης, το καλωσόρισμα στην ανάπτυξη, η πεμπτουσία της φιλοξενίας, είναι τα σχέδια για το Ποσειδώνιο των επόμενων 100 ετών. Το να συνεχίσουν οι Σπετσιώτες, οι Έλληνες, ο κόσμος του, να θεωρούν το Ποσειδώνιο κομμάτι τους, να συνεχίσουν να το έχουν στην καρδιά τους.

 

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ