best websites of the world
Features

Nεμέα | Η δική μας Τοσκάνη

 

Λόφοι, μικρές πεδιάδες και πλαγιές, όλα κατάφυτα από αμπελώνες. Τα οινοποιεία διάσπαρτα σε κοντινή απόσταση το ένα από το άλλο, μαρτυρούν την αξία της περιοχής που παράγει από την αρχαιότητα, τα πιο γνωστά και καλά ελληνικά κρασιά του κόσμου. Μιάμιση ώρα από την Αθήνα, μισή από την Κόρινθο, το Λουτράκι και το Ναύπλιο, στη μέση του πιο οργανωμένου και ενιαίου αμπελώνα της Ελλάδας και των Βαλκανίων, βρίσκεται η Νεμέα. Χτισμένη σε υψόμετρο 370 μ. αμφιθεατρικά στις πλαγιές του βουνού Προφήτη Ηλία, η Νεμέα έλαβε το όνομα της από την ομώνυμη Νύμφη, κόρη του Ασωπού ποταμού που διασχίζει και ποτίζει ακόμη και σήμερα τον κάμπο και τον αμπελώνα της. Μαζί με τις Αρχαίες Κλεωνές, την Αρχαία Νεμέα, το Κούτσι, το Πετρί, τα Αηδόνια, το Γαλατά, το Λεόντιο, τη Δάφνη και το Καστράκι 19.000 στρέμματα αμπελώνες αποτελούν την έδρα και την κύρια πηγή παραγωγής σταφυλιών της ποικιλίας «Αγιωργίτικο», από το οποίο παράγονται περίφημα κρασιά ονομασίας προελεύσεως (Π.Ο.Π.) ΝΕΜΕΑ. Η Νεμέα συνδέεται μυθολογικά με τον πρώτο άθλο του Ηρακλή που έπνιξε το λιοντάρι και με τα Νέμεα που ήταν ένας από τους ιερούς πανελλήνιους αγώνες της αρχαιότητας. Το κρασί της Νεμέας είναι ο «φλυάσιος οίνος» των αρχαίων Ελλήνων, οίνος συνδεδεμένος με το μύθο του Ηρακλή, ο οποίος λατρευόταν στην περιοχή. Άλλωστε, εκεί υπάρχει και ιερό του. Γι’ αυτό και η λαϊκή παράδοση καταγράφει το κρασί της Νεμέας ως «το αίμα του Ηρακλή». Στην Αρχαία Νεμέα είχαν ξεχωριστά του ληνούς (πατητήρια) πριν αρχίσει η ανηφόρα προς το χωριό. Το μαύρο κρασί Νεμέας το παρα- σκεύαζαν κατά τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως σήμερα σε δεξαμενές ζυμώσεις με τα στέμφυλα, τις οποίες δεξαμενές, λιθόκτιστες, είχαν στεγανοποιήσει με το τότε υλικό «κουρασάνι» (μίγμα τριμμένου κεραμιδιού και ασβέστου). Το αποθήκευαν αρχικά σε πιθάρια και βα- ρέλια από ξύλο αγριοβελανιδιάς (δρύινα), καστανιάς, κυπαρισσιού ακόμα και μουριάς. Βαρέλια τέτοια διατη- ρήθηκαν μέχρι και μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μάλιστα σε χωρητικότητες μεγάλες (μέχρι και 3.000 μπότσες – μία μπότσα = 2 οκάδες ή σε κιλά 7.680).

Το ξηροθερμικό μικροκλίμα της Νεμέας και το αργιλώδες- αμμώδες έδαφος που δεν κρατάει υγρασία είναι ο άριστος συνδυασμός που κάνει να ευδοκιμεί το αγιωργίτικο, μία από τις ευγενέστερες ποικιλίες σταφυλιού. Ο Sir William Gell, σε περιηγητικό έργο του που εκδόθηκε στο Λονδίνο το 1817, περιγράφει τον Άγιο Γεώργιο ως μεγάλο χωριό που παράγει «εξαιρετικό κόκκινο κρασί». Στην είσοδο της πόλης της Νεμέας, από την πλευρά της Στυμφαλίας βρίσκεται το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου. Υπολογίζεται ότι είναι κτίσμα του 14ου ή 15ου αιώνα, πετρόκτιστο βυζαντινού ρυθμού. Διαθέτει πολυγωνικό τρούλο και στο εσωτερικό του διατηρούνται πολεμίστρες, δείγμα πως στα ταραγμένα χρόνια της τουρκοκρατίας ο ναός υπήρξε σταθμός κλεφτών. Το δάπεδο του ναού είναι πέτρινο όπως και το τέμπλο του ιερού. Το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου ήταν μετόχι του ομώνυμου μοναστηριού του Φενεού, από όπου πήρε την ονομασία του ο αρχικός οικισμός που αναπτύχθηκε γύρω του: «Άη Γιώργης της Νεμέας», όπως και η κυρίαρχη ποικιλία σταφυλιών «Αγιωργίτικο». Το αγιωργίτικο (ή μαύρο Νεμέας) είναι μία ποικιλία προσφιλής στους οινοπαραγωγούς και καταναλωτές. Στον οινοποιό προσφέρει μεγάλες δυνατότητες ευελιξίας. Ανάλογα με την προέλευσή του (πεδινό, ημιορεινό, ορεινό) το αγιωργίτικο σταφύλι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή ευρύτατης γκάμας κρασιών: από αρωματικά ροζέ μέχρι κόκκινα. Η περιοχή πάντως είναι περισσότερο γνωστή για τα σχετικά ελαφρά, φρουκτώδη και ευκολόπιοτα ξηρά κόκκινα κρασιά της, όσο και τα στιβαρά κόκκινα, που απαιτούν πολυετή παλαίωση σε βαρέλια και μέσα στη φιάλη προτού καταναλωθούν. Είναι ένα από τα καλύτερα και πλουσιότερα ελληνικά κρασιά σε σκούρο κόκκινο χρώμα, με αρώματα φρούτων όπως το κεράσι και τα δαμάσκηνα, τα μπαχαρικά όπως κανέλα, γαρίφαλο, μοσχοκάρυδο και βαλσάμικο άρωμα όπως δεντρολίβανο που τα κάνουν να ταιριάζουν με όλα σχεδόν τα μαγειρευτά πιάτα της κλασικής ελληνικής κουζίνας. Τα Νεμεάτικα κρασιά διαπρέπουν στις γευσιγνωσίες και τους διεθνείς διαγωνισμούς, με αποτέλεσμα να αποτελούν μαζί με το «ξινόμαυρο» της Μακεδονίας, μία από τις δύο στρατηγικές ποικιλίες για την είσοδο της χώρας μας στις διεθνείς αγορές. Oι 29 οινοποιοί της περιοχής που συνιστούν ανεπιφύλακτα αγιωργίτικο: Aμπελώνες Zαχαρία, Aμπελώνες Παπαϊωάννου, Aγροτικός Oινοποιητικός Συνεταιρισμός Nεμέας, Γαία Oινοποιητική, Zαφείρη Kωνσταντίνα, Kατώγι και Στροφιλιά, Kτήμα Γκόφα, Kτήμα Δρυόπη, Kτήμα Λαντίδη, Kτήμα Mητραβέλα, Kτήμα Mπίζιος, Kτήμα Nεμείον Nεμέα, Kτήμα Παλυβού, Kτήμα Πυργάκη, Kτήμα Pάπτη, Kτήμα Pεπάνη, Kτήμα Σκούρα, Kτήμα Σπυρόπουλου, Kτήμα Xαρλαύτη, Λιάκος Kωνσταντίνος, Oινοποιείο Λαυκιώτη, Oινοποιία Aϊβαλή, Oινοποιία Kορωνιώτη, Oινοποιία Kουτσοδήμου, Oινοποιία Λαφαζάνη, Oινοποιία Nικολάου, Oινοποιία Παπαντώνη, Oινοποιία Πέππα, Σεμέλη.

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ