best websites of the world
Interview

Βασίλης Θεοχαράκης | Η Τέχνη παλεύει με το Αιώνιο

Δύσκολα θα μπορούσε να φανταστεί κάποιος έναν σημαντικό καλλιτέχνη ο οποίος είναι παράλληλα και επιτυχημένος επιχειρηματίας αλλά και συλλέκτης έργων Τέχνης. Ο Βασίλης Θεοχαράκης όμως καταφέρνει να ακροβατεί εξίσου επιτυχημένα σε όλες αυτές τις δραστηριότητες. Είναι επικεφαλής ενός δυναμικού και διαφοροποιημένου ομίλου επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην αυτοκινητική βιομηχανία, τις τραπεζικές εργασίες, την κατασκευή, την υγειονομική περίθαλψη, τα καλλυντικά, τα ψηφιακά συστήματα και τη ναυτιλία, συλλέκτης έργων Τέχνης αλλά και καλλιτέχνης με ιδιαιτέρως αξιόλογο έργο. Παρουσίασε έργα του για πρώτη φορά το 1957 στο Διεθνές Φεστιβάλ Νέων στη Μόσχα και από τότε έχει εκθέσει έργα του εντός και εκτός Ελλάδος. Του έχουν απονεμηθεί οι τίτλοι Chevalier de La Légion d’ Honneur από τη Γαλλική κυβέρνηση, Άρχων Χαρτουλάριος από τον Οικουμενικό Πα- τριάρχη και του Τάγματος του Ανατέλλοντος Ηλίου από τον Αυτοκράτορα της Ιαπωνίας. Μαζί με τη Μαρίνα Θεοχαράκη είναι η έμπνευση και η κατευθυντήρια δύναμη του Ιδρύματος Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Βασίλη και Μαρίνας Θεοχαράκη που ιδρύθηκε το 2004, ως κοινωφελές ίδρυμα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Έχετε πλέον καταλήξει τι σημαίνει Τέχνη για εσάς; Μια Ιθάκη, ένα ταξίδι που εύχομαι να μην έχει τέλος.

Τι ήταν αυτό που σας ώθησε να ασχοληθείτε με την Τέχνη; Η ζωγραφική με συγκινεί αδιάλειπτα από τα εφηβικά μου χρόνια έως και σήμερα. Είναι ένα ταξίδι ανάμεσα σε χρώματα και φόρμες που σε βοηθά να αποκαλύψεις το δικό σου οραματικό κόσμο.

Η Τέχνη ασκεί κριτική; Φυσικά. Η μεγάλη τέχνη σε πολλές περιπτώσεις έχει και κριτική διάσταση απέναντι στην κοινωνία. Επιτρέψτε μου να σας θυμίσω τη μεγάλη έκθεση που οργάνωσαν οι ναζιστές με τίτλο «Εκφυλισμένη τέχνη» στο Μόναχο το 1937 για να καταδικάσουν την Πρωτοπορία. Αποκάλεσαν εκφυλισμένους τους Μαξ Μπέκμαν, Ότο Ντιξ και Βασίλι Καντίνσκι μεταξύ άλλων, εκφράζοντας με τον πιο βάναυσο τρόπο την αντίθεσή τους απέναντι στην αλήθεια του έργου τους.

Ένα έργο Τέχνης καθορίζεται από το κοινό που το βλέπει; Ο καλλιτέχνης ζει πάντα μέσα στην κοινωνία. Δημιουργεί κατά πρώτο λόγο για τον εαυτό του, αλλά καταθέτει το έργο του στην κρίση των άλλων και χαίρεται όταν αυτό τους ικανοποιεί.

Πιστεύετε ότι για να ζήσει κάποιος την εμπειρία ενός έργου Τέχνης πρέπει να έχει ένα επίπεδο μόρφωσης; Όχι. Η τέχνη μιλάει στην ψυχή όλων των ανθρώπων. Βέβαια το επίπεδο μόρφωσης και καλλιτεχνικής εμβάθυνσης παίζει πάντα ένα σημαντικό ρόλο.

Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια για τη σημαντική έκθεση με τα έργα σας που θα πραγματοποιηθεί στο Ίδρυμα Β & Μ Θεοχαράκη φέτος; Θα παρουσιάσω πενήντα και πλέον έργα της πρόσφατης δουλειάς μου, από το 2007 μέχρι σήμερα. Δηλαδή έργα μετά την τελευταία μου μεγάλη έκθεση στο Μουσείο Palazzo Venezia της Ρώμης. Πρόκειται για θάλασσες και δάση, που ζωγράφισα δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην απόδοση του φωτός και της πνοής της φύσης. Τα έργα αυτά διαφοροποιούνται απόλυτα από την καλλιτεχνική αντίληψη παλαιοτέρων ζωγράφων, είτε πρόκειται για αδιάβατα δάση είτε για θάλασσες. Ο τρόπος τους είναι τελείως διαφορετικός απ’αυτον ξέρουμε. Αυτά τα έργα εκφράζουν τη βαθύτερη αγάπη μου για τη φύση.

Ποιος τελικά είναι ο σκοπός της Τέχνης; Η απόλαυση.

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ