best websites of the world
Features

Η Αρμάτα των Σπετσών

Η αναπαράσταση της πυρπόλησης του ομοιώματος της τούρκικης ναυαρχίδας, στη μνήμη της ναυμαχίας των Σπετσών στις 8 Σεπτεμβρίου του 1822, αναβιώνει και πάλι φέτος, στο νησί της Μπουμπουλίνας. Στις 8 Σεπτεμβρίου 1822 έγινε η ναυμαχία των Σπετσών. Ο Σπετσιώτης πυρπολητής Κοσμάς Μπαρμπάτσης (1792-1887) επιτέθηκε με το πυρπολικό του στο κέντρο του τουρκικού σχηματισμού, κατορθώνοντας να φθάσει στη ναυαρχίδα των εχθρών, στην οποία έβαλε φωτιά.

photos

Κάθε χρόνο, το δεύτερο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου είναι αφιερωμένο σε εoρταστικές εκδηλώσεις που συνδυάζουν τον εορτασμό της Παναγίας της Αρμάτας (κοντά στον Φάρο) και της επετείου της ναυμαχίας της 8ης Σεπτεμβρίου 1822. Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται όπως κάθε χρόνο με αναπαράσταση της καύσεως της τουρκικής ναυαρχίδας, το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου. Οι Σπέτσες, είναι μια από τις οκτώ ευρωπαϊκές πόλεις, που μετέχουν στο Ευρωπαiκό Δίκτυο Ιστορικών Αναπαραστάσεων, μαζί με τις πόλεις Βρυξέλλες στο Βέλγιο, Δουβλίνο και Κορκ στην Ιρλανδία, Μπαϊλέν στην Ισπανία, Σλάφκοφ στην Τσεχία, Τιούκσμπερι στη Βρετανία και Υδρα, στις οποίες γίνονται αντίστοιχες αναπαραστάσεις ιστορικών γεγονότων.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 6 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2013

Ώρα: 19:00 – Ίδρυμα Α.Κ.Σ.Σ. σε συνεργασία με το Ιστορικό Αρχείο Σπετσών. «Η θάλασσα σμιλεύει τα υλικά που εξιστορούν τους χρόνους τους αλλοτινούς». – Εγκαίνια έκθεσης του ΓΙΑΝΝΗ ΓΑΛΕΤΑ. Χώρος διεξαγωγής: Κήπος της οικίας Σωτηρίου Αναργύρου, από 2/9 έως 8/9. Ώρα: 20:00 – ΛΥΚΕΙΟΝ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ – Χοροί και τραγούδια απ’ όλη την Ελλάδα. Ώρα: 21:30 – Συναυλία με τους ΘΑΝΟ ΜΙΚΡΟΥΤΣΙΚΟ και ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΠΑΣΗ. Χορηγός: ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ – ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΝΗΣΩΝ.

ΣΑΒΒΑΤΟ 7 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2013

Ώρα:18:00 – ΜΕΓΑΣ ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ στην ΠΑΝΑΓΙΑ ΑΡΜΑΤΑ χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ύδρας, Σπετσών, Αιγίνης, Τροιζηνίας και Ερμιονίδος κ.κ. ΕΦΡΑΙΜ. Ώρα: 19:00 -Υποδοχή επισήμων στο ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΣΠΕΤΣΩΝ. Ώρα: 20:15 -Μουσικό Ταξίδι με την Μπάντα του ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ. Ώρα: 21:00 – Παραδοσιακοί Χοροί από τους μαθητές/τριες των Σχολείων των Σπετσών. Διδασκαλία – Επιμέλεια: ΒΑΡΒΑΡΑ ΜΠΡΑΤΟΠΟΥΛΟΥ. Ώρα: 21:15 – Ο Δήμαρχος Σπετσών ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΥΡΑΚΗΣ ανακηρύσσει Επίτιμους Δημότες τον ΑΔΩΝΙ ΚΥΡΟΥ και την ΜΑΡΙΝΑ ΚΟΥΤΑΡΕΛΛΗ και τιμά τους συμπατριώτες μας ΓΕΩΡΓΙΟ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟ και ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΜΠΟΥΛΑΜΑΤΣΗ καθώς και τους καραβομαραγκούς ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΔΕΛΗΜΗΤΡΟ, ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΜΠΟΥΦΗ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΚΟΡΑΚΗ και ΜΙΧΑΗΛ ΜΠΕΛΕΣΗ για τη μακροχρόνια προσφορά τους στο νησί. – Χαιρετισμός του Δημάρχου Σπετσών ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΛΥΡΑΚΗ. – Αναπαράσταση της ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΜΑΧΙΑΣ ΤΩΝ ΣΠΕΤΣΩΝ. – Αφήγηση από το φιλόλογο ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΜΠΑΚΥΡΑ σε κείμενα του φιλόλογου ΠΑΥΛΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΪΔΗ. – Αφήγηση και μετάφραση στα Αγγλικά από τον ΠΑΥΛΟ ΔΕΜΕΡΤΖΗ-ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΗ. – Μουσική επιμέλεια από τον ΑΛΕΞΗ ΔΕΜΕΡΤΖΗ-ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΗ. – ΠΥΡΟΤΕΧΝΗΜΑΤΑ.

ΚΥΡΙΑΚΗ 8 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2013 Ώρα: 07:00 – Εορταστικοί κανονιοβολισμοί. Ώρα: 07:30 – Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΑΡΜΑΤΑΣ. Ώρα: 10:00 – Αναχώρηση επισήμων από την πλατεία Ποσειδωνίου. Ώρα: 10:30 – Δοξολογία στον Ιερό Ναό ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΑΡΜΑΤΑΣ. – Κατάθεση Στεφάνων στο μνημείο ΚΟΣΜΑ ΜΠΑΡΜΠΑΤΣΗ. – Πανηγυρικός από το φιλόλογο ΠΑΥΛΟ ΠΑΡΑΣΚΕΑΥΪΔΗ. Ώρα: 12:00 – Ρίψη Στεφάνων στον περιβάλλοντα θαλάσσιο χώρο. Ώρα: 20:00 – Παραδοσιακοί χοροί από το Χορευτικό Σύλλογο «Ο ΜΑΚΙΣΤΟΣ». Ώρα: 20:45 – Γεωργιανοί παραδοσιακοί χοροί υπό την αιγίδα της UNESCO. Ώρα: 21:30 – «ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΠΟΥ ΑΓΑΠΗΣΑΜΕ» Γνωστά τραγούδια Ελλήνων συνθετών. Τραγούδι: ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΒΛΑΧΟΥ – Πιάνο: ΕΙΡΗΝΗ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ-ΧΕΛΙΩΤΗ.

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ