best websites of the world
Features

Alex Thomson: The Mast Walk

Ο Alex Thomson έχει εδώ και καιρό καθιερωθεί ως ένας από τους πιο παράτολμους ιστιοπλόους. Ο Βρετανός ιστιοπλόος εκτελεί ένα απίστευτα τολμηρό κατόρθωμα από το υψηλής ταχύτητας ιστιοπλοϊκό του: Σκαρφαλώνει στο ύψους 30 μέτρων κατάρτι του κινούμενου σκάφους και βουτά στον ωκεανό από την κορυφή.

Πόσο καιρό σχεδιάζατε το stunt; Από τότε που έκανα το περπάτημα στην καρίνα το 2012 σχεδίαζα το επόμενο stunt μου. Το βίντεο με την καρίνα έχουν παρακολουθήσει εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο. Από τότε με ρωτούσαν συνέχεια «ποιο είναι το επόμενο βήμα;» και έτσι ήξερα ότι έπρεπε να κάνω κάτι εντυπωσιακότερο.

Πως εμπνευστήκατε το περπάτημα στο κατάρτι; Αυτή η ιδέα είναι κάτι που η ομάδα μου και εγώ ψάχναμε για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά ήταν κάτι που κανείς μας δεν ήταν σίγουρος πως ήταν εφικτό. Χρειάστηκε αρκετό χρονικό διάστημα για να σχεδιαστεί και να προετοιμαστεί. Υπήρχαν τόσα πολλά πράγματα που εί- χαμε να σκεφτούμε και τόσα πολλά στοιχεία που έπρεπε να υπολογίσουμε για να την κάνουμε πραγματικότητα. Στο τέλος όμως, ήμασταν σε θέση να επιτύχουμε αυτό που θέλαμε.

Photos

Πώς προετοιμαστήκατε; Πήρα μαθήματα κατάδυσης σε πισίνα από ύψος 10μ. Αυτό ήταν πραγματικά μόνο η αρχή για να δούμε αν θα μπορούσα πραγματικά να βουτήξω από μεγάλο ύψος. Ήξερα όμως ότι, αν ήμασταν σε θέση να προχωρήσουμε με αυτό το stunt η εμπειρία κατάδυσης θα ήταν πολύ διαφορετική από οτιδήποτε είχα κάνει μέχρι τώρα. Δεν θα είναι σε ένα κλειστό, ελεγχόμενο περιβάλλον, αλλά σε ένα σκάφος που κινείται με μεγάλη ταχύτητα, έξω στο νερό, στα ανοιχτά… και θα πηδούσα από ένα πολύ μεγαλύτερο ύψος. Έτσι, ενώ η εξάσκηση σε ένα βατήρα ήταν ένα καλό σημείο εκκίνησης, το πραγματικό stunt απείχε ένα εκατομμύριο μίλια μακριά από αυτό! Εκτός από την ίδια την κατάδυση, θα έπρεπε να δαπανήσω πολύ χρόνο με την ομάδα μου και τον συντονιστή μου για το σχεδιασμό του stunt, για να υπολογίσουμε κάθε πιθανή έκβαση. Αν κάτι ήταν να πάει στραβά, θα έπρεπε να βρω έναν ασφαλή τρόπο να γλυτώσω. Θα έπρεπε να λάβω υπόψη μου τα πάντα, την ταχύτητα του ανέμου, τις καιρικές συνθήκες, την ταχύτητα του σκάφους, την γωνία και το ύψος του ιστού αλλά και τη δυνατότητά μας να επικοινωνούμε κατά τη διάρκεια του stunt.

Πόσες δοκιμές χρειάστηκατε; Πριν από το stunt είχα στην πραγματικότητα καταφέρει μόνο τα τρία τέταρτα της διαδρομής κατά μήκος του ιστού. Μία φορά ήταν περισσότερη από αρκετή μπορώ να σας πω!

Ποιοι ήταν οι κίνδυνοι; Ένα τεράστιο μέρος του χρόνου πήρε η ψυχολογική μου προετοιμασία για την πρόκληση, αλλά βέβαια ποτέ δεν μπορείς να προβλέψεις πλήρως τις συνθήκες της συγκεκριμένης ημέρας ή τις αντιδράσεις του σκάφους. Υποθέτω ότι το κύριο πράγμα που θα μπορούσε να πάει στραβά ήταν ότι το ιστιοπλοϊκό θα μπορούσε να γυρίσει και θα μπορούσα να έχω γλιστρήσει από τον ιστό. Σε μία από τις δοκιμές είχα χάσει την λαβή μου, αλλά ευτυχώς ήμουν σε θέση να κρεμαστώ και να αποφύγω την πτώση και το χτύπημα στο κατάστρωμα!

Τι μπορούσε να συμβεί αν κάτι είχε πάει στραβά; Σε όλες τις περιπτώσεις είχαμε ένα γιατρό σε αναμονή στο φουσκωτό ασφαλείας, το οποίο έπλεε κοντά στο ιστιοπλοϊκό. Υπήρχε επίσης ένας δύτης στο φουσκωτό έτοιμος να βουτήξει στο νερό σε περίπτωση που χτυπούσα την επιφάνεια με λάθος τρόπο ή αποτύγχανα να βγω έξω από το νερό μετά την κατάδυση. Εκτός από αυτά ήμουν αρκετά κοντά στην ομάδα κάτω στο κατάστρωμα για να είμαι σε θέση να επικοινωνώ μαζί τους συνεχώς. Αυτό σημαίνει ότι εάν επρόκειτο να αντιμετωπίσουμε ισχυρούς ανέμους ή αν αναμενόταν το σκάφος να κινηθεί απρόσμενα, θα μπορούσαν να μου φωνάξουν και να μου πουν να κρατηθώ. Με τον ίδιο τρόπο, αν υπήρχε ποτέ μια στιγμή όπου ένιωθα ανησυχία ή ανασφάλεια, θα μπορούσα γρήγορα να πω στην ομάδα ότι κάτι δεν πάει καλά και ότι πρέπει να σταματήσουμε το stunt.

Πώς αισθάνθηκες όταν πραγματοποίησες το stunt; Ανακουφισμένος που τελείωσε! Ήταν μια μεγάλη εμπειρία και πολύ διασκεδαστικό, αλλά ήταν επίσης πολύ πιο δύσκολο από ό, τι περίμενα. Μπορώ ειλικρινά να πω ότι ήταν το πιο ηλίθιο πράγμα που έχω κάνει ποτέ!

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ