best websites of the world
News

Αναμνήσεις από το Πόρτο Χέλι

Η ιδέα στριφογύριζε στο μυαλό μου εδώ και πολύ καιρό. Προσπαθούσα να ανακαλύψω παλιές φωτογραφίες της περιοχής της Ερμιονίδας. Μετά από συχνές επισκέψεις στο Πόρτο Χέλι και ρωτώντας τους γεροντότερους κάτοικους της περιοχής, έγινε φανερό πως ο άνθρωπός μου ήταν ο Κωνσταντίνος Ζόγκας

Κωνσταντίνε, ποια είναι η ιστορία του φωτογραφικού αρχείου της περιοχής; Το αρχείο ανήκε στο νονό μου, τον Στέφο Αλεξανδρή. Η οικογένεια Αλεξανδρή εγκαταστά- θηκε στις Σπέτσες μετά την Μικρασιατική καταστροφή. Το 1926 γεννιέται ο Στέφος. Μεγαλώνοντας αποφασίζει να φύγει από το νησί και να εγκατασταθεί στο Κρανίδι, παρά το γεγονός ότι ο αδερφός του έχει ήδη ανοίξει φωτογραφείο στις Σπέτσες. Ανοίγει ένα εμπορικό κατάστημα με είδη δώρων και υαλικά και ταυτόχρονα στον ίδιο χώρο λειτουργεί και φωτογραφικό στούντιο. Η φωτογραφία ήταν το πάθος του και έτσι, περίπου από το 1955, ξεκινά να φωτογραφίζει και ουσιαστικά να δημιουργεί ένα μοναδικό αρχείο που σώζεται ολόκληρο μέχρι τις μέρες μας. Γνωρίζ ται με τον πατέρα μου και όχι μόνο συνεταιρίζο- νται αλλά και αποκτούν και συγγενική σχέση. Έτσι από το 1962 και μετά το αρχείο εμπλουτίζεται και από τις φωτογραφίες του Σπύρου Ζόγκα.

Photo

Τι περιλαμβάνει το συγκεκριμένο αρχείο; Το αρχείο αποτελείται από δεκάδες χιλιάδες φωτογραφίες. Από γυάλινες πλάκες έως και μεσαίου φορμά αρνητικά. Είναι ταξινομημένο κατά περιοχή αλλά και κατά χρονολογία. Ο Στέφος Αλεξανδρίδης φωτογράφιζε τα πάντα. Ενα μεγάλο μέρος του αρχείου αποτελείται από τοπία της περιοχής. Πόρτο Χέλι, Κρανίδι, Ερμιόνη, Κοιλάδα, Φούρνους. Ένα άλλο μέρος του αποτελείται από τις δραστηριότητες που γινόντουσαν σε αυτές τις περιοχές. Γάμοι, γιορτές, παρελάσεις, συνεστιάσεις είναι όλα με τη χρονολογία τους. Ο Αλεξανδρίδης ήταν ο μοναδικός φωτογράφος της περιοχής οπότε στις διάφορες κοινωνικές, εκκλησιαστικές, αρχαιολογικές, πολιτιστικές και πολιτικές εκδηλώσεις ήταν παρόν με το φωτο- γραφικό του φακό και τις κατέγραφε. Στο αρχείο δεν περιλαμβάνονται οι Σπέτσες καθώς ο αδερφός του ήταν φωτογράφος εκεί. Ανακαλύψαμε όμως γιάλινες πλάκες με φωτογραφίες των Σπετσών, που όμως δεν έχουμε καταφέρει να ψηφι- οποιήσουμε ακόμα.

Ποια είναι τα σχέδια σου για την αξιοποίηση του, τόσο σημαντικού για την περιοχή, αρχείου; Αυτό που θέλουμε να κάνουμε πρώτα απ’όλα είναι να καταφέρουμε να ψηφιοποιήσουμε όλο το αρχείο. Ο στόχος είναι μέχρι το τέλος του 2011 να το έχουμε καταφέρει. Δεν είναι εύκολο, έχει έξοδα και βέβαια δεν υπάρχει βοήθεια από το κράτος ή την τοπική αυτοδιοίκηση για την συντήρηση του συγκεκριμένου αρχείου. Αφού ολο- κληρώσουμε την ψηφιοποίηση, θα οργανώσουμε διάφορες εκθέσεις στις περιοχές της Ερμιονίδας και θα προχωρήσουμε και στην έκδοση μιας σειράς λευκωμάτων στην οποία θα παρουσιάζεται η εξέλιξη της περιοχής. Ξέρεις αυτό είναι και το εντυπωσιακότερο στοιχείο του αρχείου. Αν δεις φωτογραφίες πως ήταν το Πόρτο Χέλι τη δεκαετία του 1950, δεν θα το αναγνωρίσεις. Νομίζεις ότι μιλάμε για άλλη πόλη. Δεν έχει χαρακτεί καν ο δρόμος, το ημικύκλιο που τώρα βλέπεις κάτω στο λιμάνι, στις φωτογραφίες του Αλεξανδρίδη είναι μόνο χωματόδρομος και πεύκα.

Με αφορμή το αρχείο υπάρχουν και κάποια άλλα σχέδια για την περιοχή της Ερμιονίδας; Όπως σου είπα σκοπός μου είναι η ψηφιοποίηση του αρχείου. Πέρα από αυτό θεωρώ πως θα είναι τιμή για τον καθένα χωριστά και για όλους μαζί να δημιουργηθεί μία έκδοση ή εκδόσεις για τη περιοχή και να υπάρχει αυτό το ενθύμιο σε κάθε κάτοικο της Ερμιονίδας και όχι μόνο. Είναι προς τιμή όλων να δουν κάποιοι τους προγόνους τους ή της συνθήκες της καθημερινής, πολιτικής, αθλητικής και κοινωνικής ζωής του τόπου μας.

Από τις χιλιάδες των φωτογραφιών του αρχείου υπάρχει κάποια φωτογραφία που να προτιμάς; Έχω πάντα πάνω στο γραφείο μου τη φωτογραφία του νονού μου. Ο Στέφος Αλεξανδρίδης ήταν νονός μου. Ανάμεσα στις χιλιάδες των εικόνων ενδιαφέρον έχουν οι φωτογραφίες του Δημήτρη Παπαμιχαήλ και της Αλίκης Βουγιουκλάκη σε καφενείο στο Πόρτο Χέλι, η Σοφία Βέμπο στο Πόρτο Χέλι καθώς και ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος σε παιδική ηλικία που ερχόταν συχνά με την βασιλική οικογένεια για καλοκαιρινές διακοπές στη περιοχή.

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ