best websites of the world
News

80 χρόνια Ναυτικός Ομιλος Ελλάδος

Στην επέτειο των ογδόντα του χρόνων ο Ναυτικός Όμιλος Ελλάδος διατηρεί τις αξίες του και προάγει την ευγενή άμιλλα, τον ναυταθλητισμό και την ιστιοπλοΐα. Ο Ναυτικός Όμιλος Ελλάδος φέρει από την ίδρυσή του την σφραγίδα του μεγάλου ευεργέτη και πρωτοπόρου του «αστικού εκσυγχρονισμού» της Ελλαδας, Αντώνη Μπενάκη. Προερχόμενος από τον ελληνισμό της Αλεξάνδρειας (όπου από το 1909 λειτουργούσε Ελληνικός Ναυτικός Όμιλος, του οποίου υπήρξε εκ των ιδρυτών και χορηγών), ο Αντώνης Μπενάκης υπήρξε ο οραματιστής και δημιουργός του Ναυτικού Ομίλου Ελλάδος. Με διακρίσεις σε αγώνες διεθνείς και τοπικούς ως νέος κωπηλάτης, λάτρης της θάλασσας και των αθλημάτων της, ονειρεύτηκε, και μαζί με φίλους- συνεργάτες, έθεσε τις βάσεις της ναυταθλητικής οργάνωσης που πήρε το όνομα Ναυτικός Όμιλος Αθηνών – αυτή ήταν η πρώτη επωνυμία του ΝΟΕ. Το πρακτικό ίδρυσής του υπεγράφη την 1η Νοεμβρίου 1933 από 27 επίλεκτα μέλη της αθηναϊκής κοινωνίας (μεταξύ των οποίων οι Αρτέμης Δεναξάς, Γεώργιος Πανάς, Ιωάννης Δροσόπουλος, Αντώνιος Φιξ, Βασίλειος Ροσόλιμος, Κωνσταντίνος Εμπειρίκος, Παναγής Χαροκόπος, Γρηγόριος Λιβιεράτος, Χριστόφορος Καρόλου, Νικόλαος Καμπάνης) στο Μουσείο Μπενάκη. Ο ιδρυτής του επέλεξε τον κόλπο του Μικρολίμανου (τότε Τουρκολίμανου) ως τοποθεσία για να χτισθεί ο Όμιλος, τον αρχαίο Λιμένα Μουνιχίας και εκ των τριών Ναυστάθμων της Αθηναϊκής Δημοκρατίας. Τον σκοπό αυτό εξυπηρετούσε θαυμάσια ο λόφος Κουμουνδούρου που δέσποζε του γραφικού όρμου. Σε σχέδια του αρχιτέκτονα Κίμωνα Λάσκαρη ξεκίνησαν έτσι οι εργασίες για την ανέγερση των εγκαταστάσεων του Ομίλου αμέσως μετά την αγορά του λόφου. Στο τέλος του 1935 το αθηναϊκό Yacht Club διαθέτει ένα κτίριο σε μοντερνιστικό ύφος που συνάδει με την αισθητική της εποχής και τους στόχους του.

photos

Πρώτος πρόεδρος εκλέγεται ο Αντώνης Μπενάκης ο οποίος και παραμένει στη θέση μέχρι το 1954. Το 1936 ο ΝΟΑ μετονομάζεται σε Ναυτικό Όμιλο Ελλάδος (NOE) και ξεκινά τη δραστηριότητά του με τη διοργάνωση αγώνων, ενώ την ίδια στιγμή τα νησιά γνωρίζουν τα πρώτα κύματα τουριστικής κίνησης, χάρη και στα σκάφη των μελών, πρωτοστατούντος του «Αελλώ II» του Αντώνη Μπενάκη. Πανέμορφο σκάφος, «η ναυαρχίδα του κοσμικού στόλου των τότε Αθηναίων», σύμβολο μιας εποχής, το «Αελλώ ΙΙ» βυθίστηκε από τους Γερμανούς στα χρόνια της Κατοχής. Το 1938 σηματοδοτείται από την πρώτη παρουσία του Ομίλου στον διεθνή αθλητικό στίβο, όταν η νεόκοπη ελληνική ιστιοπλοΐα με σκάφη Star, νικά στον Φαληρικό Όρμο και στη συνέχεια στην Κωστάντζα τους έμπειρους ρουμάνους ιστιοπλόους. Το1940 εισέρχονται στο άθλημα και γυναίκες ως πηδαλιούχοι ή μέλη πληρωμάτων, ενώ την ίδια χρονιά, επί Βασιλέως Γεωργίου II, «κατόπιν απο- φάσεως Γενικής Συνελεύσεως των μελών του και εγκρίσεως του Βασιλέως», ο NOE μετονομάζεται σε Βασιλικό Ναυτικό Όμιλο Ελλάδος (ΒΝΟΕ), ονομασία που θα ισχύσει μέχρι το 1973. Ο πόλεμος, η κατοχή και ο εμφύλιος αναχαιτίζουν την άνθηση και τις δραστηριότητες του Ομίλου. Το 1941 το κτίριο του ΒΝΟΕ θα μετατραπεί σε λέσχη γερμανών αξιωματικών. Πολλά σκάφη πωλούνται ή επιτάσσονται. Ο Όμιλος βάζει κατά μέρος την θαλάσσια αναψυχή και αναλαμβάνει κοινωνικό ρόλο. Για δύο χρόνια (1942-1943) θα οργανώσει συσσίτια με την βοήθεια του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού για 350 παιδιά υπό την φροντίδα νέων κυριών του Ομίλου. Κατά την αποχώρηση των Γερμανών οι εγκαταστάσεις του ΒΝΟΕ θα απειληθούν με ανατίναξη! Θα διασωθούν χάρη στη διαπραγματευτική δεινότητα των Αντώνη Μπενάκη και Χριστόφορου Καρόλου. Στην Ελλάδα της δεκαετίας του ’50 κάθε αθλητική δραστηριότητα είναι άθλος, κάθε προσπάθεια και αθλητική επιτυχία που συντελείται είναι σημαντικότατη. Πρωτοστατούντος του Αντώνη Μπενάκη το 1951 ιδρύεται η Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία της οποίας θα είναι ο πρώτος επίτιμος πρόεδρος. Στον ΒΝΟΕ τον διαδέχεται ο Αντιναύαρχος Περικλής Ιωαννίδης και ακολουθεί η θητεία του Ναυάρχου Δημητρίου Τσάφου από το 1957 έως το 1982: οργανωτικός, σεβαστός, ο ναύαρχος Τσάφος συμβάλλει στην διατήρηση του αθλητικού χαρακτήρα του Ομίλου. Οι αγώνες πολλαπλασιάζονται, οι διεθνείς συμμετοχές και νίκες του ΒΝΟΕ επίσης για να κορυφωθούν το 1960 με την ολυμπιακή νίκη του τότε διάδοχου Κωνσταντίνου στη Νάπολη της Ιταλίας. Ο «Νηρεύς» με κυβερνήτη τον εικοσάχρονο διάδοχο Κωνσταντίνο και πλήρωμα τους Οδυσσέα Εσκιτζόγλου και Γεώργιο Ζαΐμη θα φυσήξει ούριο άνεμο στα αγωνιστικά ιστιοπλοϊκά δρώμενα της Ελλάδας και θα συντροφεύσει το όραμα των επόμενων ελλήνων ιστιοπλόων.

photos

Αρχές της δεκαετίας του ’80 εκλέγεται Πρόεδρος ο Ιωάννης Κωστόπουλος και παραμένει μέχρι το 1995. Επί των ημερών του, ο Όμιλος εξαπλώνεται: άνθρωπος δυναμικός, έχοντας κερδίσει με διαφορετικά σκάφη τρία παγκόσμια πρωταθλήματα, στέκεται σθεναρά στο τιμόνι του Ομίλου. Την σκυτάλη από το 1995 έως το 2001 θα παραλάβει ο Γεώργιος Ανδρεάδης (σημερινός Αντιπρόεδρος Α΄), διεθνώς αναγνωρισμένος ιστιοπλόος με επτά νίκες σε παγκόσμια πρωταθλήματα και οκτώ σε ευρωπαϊκά και με πολύχρονη θητεία στην Παγκόσμια Ομοσπονδία Ιστιοπλοΐας της οποίας σήμερα είναι Αντιπρόεδρος. Την δεκαετία του 2000 ο Όμιλος συνεχώς μεγαλώνει, το ίδιο και οι σχολές του αφού βασικός σκοπός της σύστα- σης του είναι η εμφύσηση στα παιδιά και τους νέους της αγάπης για τον ναυταθλητισμό. Εξαπλώνεται κτιριακά, η μελέτη γίνεται το 2003 και το έργο ολοκληρώνεται το 2006, επί Προεδρίας Ανδρέα Ποταμιάνου, όταν πραγμα- τοποιείται μια γενική ανακαίνιση του κτιρίου με νέες προσθήκες (σχολές, γυμναστήρια κλπ) από το αρχιτεκτονικό γραφείο CF Company με αρχιτέκτονα τον Στέλιο Κούτσι- κο, μέλος του Ομίλου. Το εμβληματικό κτίριο, διατηρώντας την πρωταρχική φυσιογνωμία του, στεγάζει πλέον πολλαπλές χρήσεις όπως αρμόζει σε έναν μεγάλο ναυτικό όμιλο. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας θα φέρουν στο προσκήνιο το άθλημα της ιστιοπλοΐας με τον πιο συγκινητικό τρόπο, όταν στην έναρξη «ο γιός του ανέμου» Νίκος Κακλαμανάκης θα ανάψει την φλόγα και στην τε- λετή λήξης θα την σβήσουν «τα χρυσά κορίτσια» Σοφία Μπεκατώρου και Αιμιλία Τσουλφά. Η ιστιοπλοΐα κερδίζει συνεχώς έδαφος και οι πρώτοι διδά- ξαντες αισθάνονται δικαιωμένοι «γιατί η ιστιοπλοΐα δεν είναι απλά ένα χόμπι, είναι τρόπος ζωής», όπως δικαίως πρεσβεύουν. Το 2012 στην Ολυμπιάδα του Λονδίνου συμμετείχαν οι Παναγιώτης Καμπουρίδης και Στάθης Παπαδόπουλος, αθλητές με διεθνείς διακρίσεις, ενώ το «νέο αίμα» του Ομίλου, οι Γιώργος Καββάς και Αλέξανδρος Καββάς, ακολουθούν επάξια. Να αναφερθούν οι αθλητές Βασίλης Χριστοφόρου, Θοδωρής Αλεξάς και Ανάργυρος Νοτάρογλου, Ολυμπιακό Πλήρωμα του ΝΟΕ, οι οποίοι διακρίθηκαν σε πρόσφατους Παραολυμπιακούς Αγώνες. _Ράνια Γεωργιάδου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ